Bracco Italiano

Verdt å tenke på:

  • Rasen er en jakthund som brukes som stående fuglehund.
  • Rasen har stort behov for å få bruke sine jaktegenskaper.
  • Rasen er vennlig og fungerer fint i familien såfremt det tas hensyn til hundens bruksegenskaper.

Historikk:

Bracco italiano betyr omtrent «italiensk stående fuglehund». Rasen er meget gammel, og er antagelig fremkommet ved krysning mellom tunge molossere og mynder. Opprinnelig kom disse hundene til Italia med fønikerne som tok dem med seg fra Egypt. Allerede ca 50 f.Kr. er det beskrevet hunder som ble stående foran trykkende fugl, og bracco italiano er antagelig etterkommer av de første fuglehundene som fantes i landene rundt Middelhavet. Disse store, noe tunge fuglehundene ble meget populære i fyrstehoffene i Italia, blant annet hadde Mediciene slike hunder.

I Italia er rasen i dag en meget populær jakthund, som jager i trav med høyt hevet hode. I Norden er den fremdeles sjelden, men den har øket sin popularitet de siste årene.

Egenskaper/Mentalitet:

Braccoen er en energisk jakthund, som jager i et drivende trav. Hjemme er den en stillferdig og rolig hund som er meget vennlig mot alle, og meget sosial blant mennesker og hunder.

Den er hårdfør, utholdende og egnet til alle former for jakt. Den arbeider selvstendig, men holder god kontakt.

Størrelse/Utseende:

Bracco italiano er en korthåret, kraftig, stor hund der manke og kryss ligger over rygglinjen. Hodet er meget rasetypisk, det er smalt og langt, der snutepartiet et like lang og bred som skallen, som er hvelvet med tydelig nakkeknøl. Skallens og snutepartiets linjer er divergerende. Stor og velutviklet nesebrusk som er brun eller kjøttfarget i henhold til pelsfargen. Leppene er dype og går over i en hakepose. Ørene er ansatt langt bak på skallen og så lange at de rekker til snutespissen.

Kraftig og temmelig lang hals med tydelig halshud. Kraftig og godt hvelvet brystkasse, kroppen er lett rektangulær. Kraftig benstamme, velvinklet for- og bakben. Lavt ansatt og båret hale, som bæres vannrett under bevegelse. Lange og frie bevegelser med høyt hevet hode, den beveger seg helst i trav.

Kort, tett og glinsende pels, som er hvit med større eller mindre flekker i brun til oransje. Nesebrusk og øyelokkpigmenteringen skal harmonere med pelsfargen.

Mankehøyde for hanner er 58-67 cm. Mankehøyde for tisper er 55-62 cm.

Pelsstell:

Pelsen er kort og glinsende og lett å holde.